Att anordna en vinprovning

Att anordna en vinprovning är inte så svårt som det låter. Bestäm dig helt enkelt bara för att ordna en vinprovning och bjud hem några vänner som du tror uppskattar ett riktigt gott vin. Du behöver inte vara särskilt kunnig när det gäller vin, men det finns några saker som du bör veta för att göra vinprovningen extra lyckad.

Det första du bör tänka på är att när man bestämmer sig för att hålla i en vinprovning så bör man börja med att välja ett tema. Det är roligare ifall man provar fem viner som alla kommer från samma område eller liknande, än att bara prova fem helt skilda viner som inte har något alls gemensamt. Ni kan testa spanska viner, italienska viner, franska viner, svenska viner, viner från gröna, röda eller blå druvor, ost och vin, choklad och vin eller budgetviner. Det finns hur mycket som helst att välja på och det behöver varken vara svårt eller dyrt.

Det är också några saker du bör tänka på vid själva vinprovningen. Man ska inte ta med allt för många viner i provningen. Mellan tre och fem är lagom. Beräkna 4 till 8 cl i glaset. Välj tulpanformade glas med en rejäl kupa där vinet kan snurra runt. För att underlätta vinprovningen är det bra att hålla till i en lugn miljö med en lugn bakgrund. För att kunna se vinets färg så är det bra att ha en bra belysning, även om det kan vara mysigt att sitta vid ett bord med bara levande ljus. Det kan också underlätta med en ljus och neutral bakgrund, som en vit bordduk utan mönster.

En vinprovning börjar nämligen alltid med att titta på vinet. Ett ungt vin har en blåröd nyans, som sedan blir mer rubinrött när det blir äldre. Ett moget vin har en mer tegelröd nyans. Om vinet ser tjockt och fylligt ut kommer det förmodligen också att ha en ganska fyllig smak. Därefter doftar man på vinet. Det är nu man snurrar på glaset så att vinet kommer i kontakt med luften och doften tydligare känns. Försök beskriva vinets doft. Slutligen är det dags att smaka på vinet. Ta en stor klunk i munnen och låt det rulla runt en stund. Hur smakar vinet? Är det torrt eller sött? Strävt eller mjukt? Försök hitta ord för att beskriva vinet. Efter att du smakat vinet så är det dags att anteckna i provningsprotokollet. Protokoll finns att skriva ut från nätet. Hur beskriver du vinet? Var det gott? Anteckna och jämför dina anteckningar med de andra som är med på vinprovningen. Har ni samma smak? Vilket vin blev vinprovningens vinnare ikväll?